Mina pjäser

 

Ett liv, miljoner av död, pågående

För närvarande utvecklar jag en textbaserad scenkonstproduktion tillsammans med Mikhael Pokrass. Pokrass är dramatiker och regissör, bosatt och verksam i Moskva.

Mer information kommer i samband med iscensättning på Teater KAOS. Arbetet påbörjades 2013.

 

Flykten till demokratin, 2012

Pjäsen fångar upp, och ger uttryck för, 2000-talets kollektiva undermedvetna. Det handlar om tablåteater, där varje tablå är en skärva civilisation. Globaliteten är en kuliss. Vår tablåteater är inspirerad av teaterhistorien, bland annat från Brechts politiska teater.

Pjäsen är skriven för radioteatern, men även bearbetad till scenen. Skriven tillsammans med Boel Schenlaer.

 

Genomdraget, 2005-2010

Genomdraget är ett hiskligt experiment kring konsten och samhället, fiktionen och verkligheten. Genomdraget är också en aggressiv fars, präglad av högt tempo och förvirring. Genomdraget skrevs tillsammans med Fredrik Linde och Henrik Norman.

 

Mor Pegg, 2007-2008

Mor Pegg är en scenisk installation om Jaget och evigheten, konfrontationen mellan mitt ego och allt det andra. Döden och evigheten är abstraktioner, men vad händer när de eviga frågorna möter den till rummet begränsade teatern?

Med Mor Pegg ville jag skapa en föreställning utanför teaterns vanliga trygghets-zoner. Mor Pegg handlar inte om någonting, hon är ett tillstånd.

Utan Becketts Slutspel så fanns inte Mor Pegg.

Mor Pegg spelades på teater KAOS 2007-2008.

 

 

BEARBETNINGAR/DRAMATURGI

Eftersom varje kompromiss i det förberedande textarbetet förkroppsligas på scenen, så tycker jag om att umgås med texterna på förhand. Jag eftersträvar täta föreställningar, utan transportsträckor. Några exempel på bearbetningar …

 

Saxofonmannen

Radioteatern beställde en föreställning av Jon Fossés monolog Gitarrmannen. Men under processens gång avtecknade sig istället något annat; En tragikomisk dramadokumentär med två röster: regissören Max och gatumusikanten Simon.

Saxofonmannen framfördes 2012 på Radioteatern, SR

Lyssna under länken Radio

 

Ulv og Engel

En föreställning om Leonard Cohens liv och gärning. Tillsammans med skådespelaren Nikolay Lange-Nielsen skapades ett manus byggd på texter av Cohen, med 12 sånger insprängda i föreställningen

Föreställningen hade premiär 2006 på stora scenen på Oslo Nya, och är fortfarande (2015) på turné i Norge.

 

Till Damaskus I-II-III

Pjäsen skulle ta över åtta timmar att framföra, utan en betydande bearbetning. Min bearbetning spänner över alla tre delarna, vilket torde vara unikt i Sverige.

Framfördes 2004 av 15 skådespelare  i ett tvåmastat cirkustält på Långholmen, Stockholm. Teater KAOS

 

Psykotainment med Daniella Gordon

Daniella Gordon är kroppsterapeuft, kompositör och sångerska. Psykotainment är psykologi och entertainment ihopslaget. I den här showen använder sig Daniella av sina insikter och sin humor, och hon framför sina egna låtar. En succé, i det mer fördolda.

Jag regisserade och agerade dramaturg i produktionen.

Föreställningen hade premiär i Stockholm 2002, men for även på turné i Sverige.

 

En dåres försvarstal

Pjäsen baseras på Strindbergs roman. Historien är alltså inte skriven för varken scen eller radio. Jag och Niklas Westergren skapade en sceniskt drama som tog två timmar att framföra, och min radioteaterversionen är 55 min lång.

Scenversionen framfördes 1994 och 1997 i Stockholm, och på turné över hela Sverige

Radioteaterversion framfördes 1997 på SR (Lyssna under RADIO)

 

Andra pjäser som strukits ner och förtätats är …Demoner, Vita Horan, Vi betalar inte! Vi betalar inte! m.fl.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En till WordPress-webbplats